14. februar

Autor bealiever | 14 Feb, 2008

  Danas je, kao sto znate 14. februar. Pa cestitam vam Sv. Valentina ili po naski Sv. Trifuna!

   Znate li da su jos stari Rimljani slavili ovaj datum? Da, oni su slavili boga Fauna, zastitnika pastira. U njihovo vreme, na 14. februar, cin blagosiljanja zaljubljenih parova vrsio se tako sto su iste prskali krvlju zrtvenog jareta...gadno, zar ne?!

   Inace, Sv. Valentin je  mucenik iz III veka n.e. Bio je postovan od strane mladih devojaka, koje nisu imale srece u ljubavi. Naime, tadasnji vladar Klaudius II, skapirao je da su neozenjeni muskarci bolji vojnici od porodicnih tipova (kazem ja, uvek biloWink), pa je zabranio mladicima da se zene.

   E, tu nastupa Valentin, koga mi zene i danas volimo... Dobre duse i osetljiv na tudje patnje i boli, odlucuje da nastavi spajati, pred Bogom, nesrecne ljubavnike, normalno u tajnosti. I, sta se desi? Naravno u svakoj prici postoji neki izdajnik, koji sve prenese glavnom zloci, pa nesretnog Valentina pogubise 14. februara 269.god. n.e.

   Dragi nasi muskarci, upravo od tada potice tradicija da muskarci salju, tj. pisu medene porukice svojim draganicama. Zasto? Pa zato sto je, upravo Valentin, pre smrti, poslao oprostajnu poruku tamnicarevoj kceri, koja je bila, pogodite?! Bila je slepa (ovo me podseca na neku spansku seriju). Prelepa djevojka, otvorivsi pismo u kome je bio zuti safran (koji inace ima doista jak i lep miris) i tekst "od tvog Valentina, u znak zahvalnosti za toplinu koju si pokazala prema njemu" desilo se cudo i devojka je progledala.

   I u ovo vreme se desava da devojke "progledaju" na danasnji dan ... Poneka bude zaprosena, a poneka i baci sut korpu zbog muske, vec tradicionalne, zaboravnosti.

   Dakle momci, gledajte sta vam se vise dopada! 

  2008-02-14 


8 Komentari & 0 Trekbekovi od "14. februar"

  Posebno mi je zanimljivo prskanje krvlju:)))...moj dragi bi verovatno pao u nesvest a meni bi posle prigovarao da nije normalno to sto sam pribrana u tako stresnoj situaciji:)))

  Autor bubi 14 Feb 2008, 15:11

  Eto, lepo je saznati nešto novo, što nisam znao :)

  Autor vladica 14 Feb 2008, 15:37

  Drago mi je , Vlado, sto i ti nesto saznas od mene :)

  Autor bealiever 14 Feb 2008, 15:47

  Bubi, sta ces, takvi su ti muskarci :)

  Autor bealiever 14 Feb 2008, 15:48

  čovek se uči dok je živ :)

  Autor vladica 14 Feb 2008, 16:10

  Lepa priča. Nadam se da nećeš ispričati priču o Sv. Trifunu, koja nije nimalo romantična. Uostalom, možeš, sutra, kad opet bude običan dan...ups, nije, i taj je praznik!

  Autor sanjarenja 56 14 Feb 2008, 18:59

  Ponekad je opasno kad ,,progledas"-mozes da vidis i ono sto ne treba. Ja sam danas dobila jednu lepu ruzu. Valjda sam progledala!!

  Autor pinokio 14 Feb 2008, 19:00

  stari praznik, stara ljubav, samo novi ljudi sa sjajem u očima. u svim slučajevima-lepo.
  Prijatno!

  Autor domacica 14 Feb 2008, 19:35
Dodaj komentar

Zapamti me