Tučak (dovoljno veliki) i avan (dovoljno mali?)

Autor bealiever | 5 Mar, 2009

    

   UPOZORENJE, nije za one koji preozbiljno shvataju svet, koji nemaju smisao za šalu i koji su ogorčeni na sve one koji nalaze zabavu i u najgoroj situaciji...i njima slične!!!

    Ne znam za vas, ali ja nikada nisam, baš previše, volela hemiju. Nekako mi je u gimaziji (davno je to bilo, pre čitavih 15-16 godina) uspevalo da izbegnem ispitivanja.... Pa dobro, radila sam grafoskopske folije za profu, pa sam bila pošteđena torture odgovaranja i pisanja hemijskih formula u nedogled po tabli... Sećam se tog odvratnog mirisa ustajale vode i starih sunđera... Pihhh... Danas je barem to drugačije. Vidim u školi (jes' da je nova), lavabo u svakoj učionici umesto onih miomirisnih kofa, koje su služile ujedno i za ribanje i za pranje sunđera. Ali, da se ja sad, sa Kulina-Bana, vratim na temu. 

     Kako već rekoh, hemija i ja, četiri različita sveta. Ali, danas, sve se "malo" promenilo. Na fakultetu su došli na red predmeti kojima je hemija osnova. Samo su im ime malo uozbiljili :). Dal' da meni i meni sličnima, a to je čitava moja klasa, bude malo lakše, nazvaše ovo čudo od nauke, tehnologijom materijala (a ima ih mnogo).

     Moram vam napomenuti da je ovo veoma ozbiljan i zahtevan predmet, ali ja, takva kakva jesam, iz svega moram izvući onu komičnu stranu i zabeležiti nešto što, može se reći, predstavlja olakšavajuću primesu u borbi za bolje sutra.

     Kako i dolikuje, vežbe se odvijaju u laboratoriji. Svi u belim mantilima, pozajmljenim, nabavljenim preko i ispod ruke :), više kao oni koji rukave nose na leđima nego čika doctori, uputismo se putem nepoznatog. Zamislite samo, umetnici u laboratoriji.... Više smo ličili na ovčice koje vode na klanje, mada se kasnije ispostavilo da imamo tendencije ka alhemiji :) U svemu tome, ipak sam na neki način uživala, jer, ma šta ko pričao, što smo stariji, neke stvari shvatamo na potpuno drugačiji način.

     Posle merenja, premeravanja, pečenja, sušenja, hlađenja, pranja, stigosmo i do posudica u kojima su stajali neki, ne mogu reći mali, predmeti, veoma interesantnog oblika. Pretpostavljam da svako zna šta su tučak i avan. Pa, većina nas ih ima u svojim kuhinjama za tucanje bibera i raznih začina. Samo, ovo su laboratorijski, malo drugačiji i mnogo veći. Kako nam reče jedna osoba, dovoljno veliki tučak i taman mali avan... 

     Rad u dvočlanim mešovitim grupama. Kolega, džentlmen, baci se na težak fizički rad, kako bi ubio malo crepa u avanu. Zgrabi desnicom onaj jadni tučak i poče da lupa. Gledam ga... onako, sa strane... Uneo se čovek čitavim svojim bićem u posao. Stegao tučak, pun elana i tuče li tuče... Malo na levo, mal' na desno, a ruka sve jače steže, počinje da plavi na prevojima do tučka, a tučak 'ladan i beo. Kukuuu... Ostali kolege, uočivši kako ga posmatram i onaj moj blago pokvareni smešak na jednu stranu, zastadoše, jer su znali šta sledi. Nisam odolela... -Polako, ne steži toliko, polomićeš ga... Ništa on, radi svoj posao i ne obraća pažnju, ne kapira. Već počinje gurkanje i smejurenje, a ja nastavljam. -Ajde sad malo sa strane, polako, nemoj da prospeš, polako... sad jače, pritegni... Posle nekog vremena, kada smo već svi skapirali da se ne nalazi u istoj priči kao i mi, rekoh -znaš šta, daj meni, ipak imam spretniju ruku, ne mogu više da te gledam kako se mučiš...i kao da sam pritegla prekidač, uključi mu se mozak, pogleda me onako, ne verujući, pa spusti pogled na svoju ruku... Obrazi kao bulke... prolomi se gromoglasan smeh i dobacivanja - "Kako napraviti muškarca uz pomoć tučka i avana"... jedna prijateljica reče "...najbolje je da muškarac već ima dobar tučak, pa da avan...upetljah se...". Meni pade na pamet Arhimed i njegova čuvena "dajte mi dovoljno veliku polugu i pomeriću svet"... izgleda da veličina tučka ipak ima veze... Ko zna...


12 Komentari & 0 Trekbekovi od "Tučak (dovoljno veliki) i avan (dovoljno mali?)"

  Hm.....da, rekla bih da poluga zaista moze da pomeri svet, narocito ako se zna prava tacka! Vidi, vidi, ovo moze da se shvati i dvosmisleno, ali je istina kako se god shvatilo! :)

  Autor Pinokio 05 Mar 2009, 21:23

  Pinokio,
  a kako si ti shvatila, baš me interesuje :))))

  Autor bealiever 05 Mar 2009, 21:25

  Vidis, da bi dobila odgovor na to pitanje, mora da krenem od pcelice i cveta.....uh! Jos si ti mala za to :)

  Autor Pinokio 05 Mar 2009, 21:31

  Pinokio,
  ja mala? Joooj, ne znam da'l da shvatim to kao uvredu ili... :)))))))))))

  Autor bealiever 05 Mar 2009, 21:32

  Nemoj da mi se vredjas, molim te!!! Namere su mi bile casne! :)

  Autor Pinokio 05 Mar 2009, 21:40

  Ma kakvi.... nego, šta ono beše sa rodama?

  Autor bealiever 05 Mar 2009, 21:45

  Istucaste li vi to na kraju?:))

  Autor casper 05 Mar 2009, 22:38

  Casper,
  nego šta :))) Usitnismo ga maksimalno :))

  Autor bealiever 05 Mar 2009, 22:42

  ...značaj laboratorijskih vežbi za stvaranje čoveka...može li tako?

  Autor sanjarenja56 06 Mar 2009, 08:08

  Sanjarenje,
  može kako god hoćeš :)

  Autor bealiever 06 Mar 2009, 14:56

  :)))) Najsladje se nasmejem na zenske aluzije...

  Autor dimana 06 Mar 2009, 15:48

  Dimana,
  ma i "muške" umeju da budu i te kako smešne :))))

  Autor bealiever 09 Mar 2009, 16:45
Dodaj komentar

Zapamti me