Zimnica
Autor bealiever | 12 Jul, 2008Ovim postom ne zelim da pariram domacici, jer sve smo mi mlade i malo starije zenske, domacice, htele mi to ili ne :)
Pasterizovani krastavcici

Drage
moje, ako volite kisele krastavce a ne zelite svaki dan da ih kupujete
po 'astronomskim' cenama, postoji nacin da ih pasterizujete tako da ce
biti i lepsi i ukusniji, a Boga mi i zdraviji nego li kupovni (barem cete znati sta je unutra).
Kao
prvo, potrebne su vam citave (ne naprsle tegle) i zdravi i odgovarajuci
limeni (nikako plasticni) poklopci za iste. Zatim velika i plica serpa,
tako da u nju stane vise tegli obmotanih krpama. Tako spakovanim
teglama voda u serpi dolazi do linije poklopca. Upravo zbog toga, tegle
moraju biti iste dubine, radi dobre pasterizacije u toku postupka.
Od materijala je potrebno:
5 kg krastavcica kornisona
1,5 lit vode
0,5 lit bipovog sirceta
4 kasike soli
5 punih (na brdasce) kasika secera
1,5 kesica bibera u zrnu (moze i sareni)
malo mirodjije (ako ne volite ukus mirodjije, ne morate je stavljati)
5 gr konzervansa
ovo je materijal za 20 tegli od 1 kg.
Sve
osim krastavaca i konzervansa prokuvati i ostaviti da se ohladi.
Hladnom tecnoscu naliti poredjane krastavce u teglama. Kada redjate
krastavce, pazite da ih ne pritezete preterano da se ne bi sprstili. Na
vrh svake tegle sipati malo konzervansa.
Vazno je da tegle ne dobiju
vazduh u toku kuvanja, jer se krastavci promene i omeksaju, pa iz tog
razloga, tegle zatvarati odgovarajucim poklopcima, otpornim na visoku
temperaturu.
Zatvorene tegle poredjati u loncu cije je dno oblozeno
krpom. Izmedju tegli, takodje staviti krpe da se u toku kuvanja ne bi
lupale jedna o drugu. Zatim u lonac naliti hladnu vodu u visini do
poklopca tegli. Nikako preko poklopca. Staviti da se kuva na tihoj
vatri.
Kada voda provri, kuvati 10-15 minuta, zatim skloniti sa
vatre i ostaviti da se hladi, ne vadeci tegle iz lonca. Ukoliko
izvadite tegle pre nego se ohlade, doci ce do nagle promene temperature
i tegle ce uvuci vazduh.
Hladne tegle staviti u ostavu. Ne jesti prvih 5 dana zbog dejstva konzervansa.
Domacice, tema za tebe :), valjda ces komentarisati :)
ostalima, prijatna zimnica :)



ja došao samo da slušam muziku :)
Autor vladica 12 Jul 2008, 21:13