Zimnica

Autor bealiever | 12 Jul, 2008

    Ovim postom ne zelim da pariram domacici, jer sve smo mi mlade i malo starije zenske, domacice, htele mi to ili ne :)


     

    Pasterizovani krastavcici



    Drage moje, ako volite kisele krastavce a ne zelite svaki dan da ih kupujete po 'astronomskim' cenama, postoji nacin da ih pasterizujete tako da ce biti i lepsi i ukusniji, a Boga mi i zdraviji nego li kupovni (barem cete znati sta je unutra).

    Kao prvo, potrebne su vam citave (ne naprsle tegle) i zdravi i odgovarajuci limeni (nikako plasticni) poklopci za iste. Zatim velika i plica serpa, tako da u nju stane vise tegli obmotanih krpama. Tako spakovanim teglama voda u serpi dolazi do linije poklopca. Upravo zbog toga, tegle moraju biti iste dubine, radi dobre pasterizacije u toku postupka.

    Od materijala je potrebno:

    5 kg krastavcica kornisona

    1,5 lit vode

    0,5 lit bipovog sirceta

    4 kasike soli

    5 punih (na brdasce) kasika secera

    1,5 kesica bibera u zrnu (moze i sareni)

    malo mirodjije (ako ne volite ukus mirodjije, ne morate je stavljati)

    5 gr konzervansa

    ovo je materijal za 20 tegli od 1 kg.

    Sve osim krastavaca i konzervansa prokuvati i ostaviti da se ohladi. Hladnom tecnoscu naliti poredjane krastavce u teglama. Kada redjate krastavce, pazite da ih ne pritezete preterano da se ne bi sprstili. Na vrh svake tegle sipati malo konzervansa.
    Vazno je da tegle ne dobiju vazduh u toku kuvanja, jer se krastavci promene i omeksaju, pa iz tog razloga, tegle zatvarati odgovarajucim poklopcima, otpornim na visoku temperaturu.
    Zatvorene tegle poredjati u loncu cije je dno oblozeno krpom. Izmedju tegli, takodje staviti krpe da se u toku kuvanja ne bi lupale jedna o drugu. Zatim u lonac naliti hladnu vodu u visini do poklopca tegli. Nikako preko poklopca. Staviti da se kuva na tihoj vatri.
    Kada voda provri, kuvati 10-15 minuta, zatim skloniti sa vatre i ostaviti da se hladi, ne vadeci tegle iz lonca. Ukoliko izvadite tegle pre nego se ohlade, doci ce do nagle promene temperature i tegle ce uvuci vazduh.
    Hladne tegle staviti u ostavu. Ne jesti prvih 5 dana zbog dejstva konzervansa.

    Domacice, tema za tebe :), valjda ces komentarisati :)

    ostalima, prijatna zimnica :) 


19 Komentari & 0 Trekbekovi od "Zimnica"

    ja došao samo da slušam muziku :)

    Autor vladica 12 Jul 2008, 21:13

    Ja ovu muziku ne volem (čudno, je l' da) ali što volem ove male krastavce, to je čudo jedno. Mada, sada me malo asocira na zimu, no dobro. Imam najboljeg kuvara i nema problema oko toga, možda je ubedim da i ona kaže koju reč o krastavčićima zelenim...

    Autor Baladašević 12 Jul 2008, 21:19

    Ja dosla da procitam tvoj recept i uporedim ga sa svojim :)

    Autor iluzija 12 Jul 2008, 21:21

    Ne volim turšiju, ali pesma mi baš legla! Hvala.

    Autor sanjarenja56 12 Jul 2008, 21:23

    @Vladice,
    ma samo ti uzivaj :)

    Autor bealiever 12 Jul 2008, 21:37

    @Baladasevicu,
    ja mislim da Mala Garava ne moze stici na red do kompa :)

    Autor bealiever 12 Jul 2008, 21:38

    @Iluzija,
    i sta kazes? :)

    Autor bealiever 12 Jul 2008, 21:39

    @Sanjarenje56,
    ne volis tursiju? Ja bez nje ne zivim :))

    Autor bealiever 12 Jul 2008, 21:40

    Znaš li da se pesma zove "Sin meseca" i da je naš školski bečki valcer, uz koji najčešće plešemo? Volim slatko i slano, a kiselo i ljuto ne postoje za mene kao ukusi.

    Autor sanjarenja56 12 Jul 2008, 21:46

    Recept je skoro isti, samo sto ih nikad ne pasterizujem, stoje na hladnom i ne kvare se :)

    Autor iluzija 12 Jul 2008, 21:53

    @Iluzija,
    ma ne bih ja da rizikujem, posle bi ukucani mene pojeli kao krastavcic, samo da vruska :))))

    Autor bealiever 12 Jul 2008, 21:57

    @Sanjarenja56,
    znam da je to cesta melodija uz koju se plese po plesnim skolama :)
    Hijo de la luna, cita se -iho de la launa- :)), znam sta znaci, ucim malo spanski :)

    Autor bealiever 12 Jul 2008, 22:00

    @Sanjarenje,
    greska u kucanju -launa umesto luna :)

    Autor bealiever 12 Jul 2008, 22:01

    Ma nema problema, bitan je smisao!

    Autor sanjarenja56 12 Jul 2008, 22:06

    @bealiever, ni ja ne volim da menjam oprobano, a dobro, ali s obzirom da pravim dosta, mogu probati dve-tri po tvom receptu :)

    Autor iluzija 12 Jul 2008, 23:58

    Jos nisam domacica pa cu ostaviti profesionalcima da se izjasne :)

    Autor tuzna 13 Jul 2008, 02:08

    Da li bihuspela, ne znam..ali ne izgleda komplikovano ;)

    Autor altamoda 13 Jul 2008, 02:21

    A ja dosla da jedem!

    Autor siljka 13 Jul 2008, 06:29

    Nije mi jasno zasto konzervans kad je pasterizacija,ja nestavljam nista od sredstava za konzerviranje,sem soli i secera i sirceta.

    Autor jasna 11 Avg 2008, 11:35
Dodaj komentar





Zapamti me